Skip to main content

For lite utbetalt lønn og lønnstyveri

For lite utbetalt lønn og lønnstyveri

Dersom arbeidsgiver ikke betaler ut lønn, eller feriepenger eller annen godtgjøring til sine ansatte, kan det være å definere som «lønnstyveri». Lønnstyveri er regulert i straffeloven § 395 og § 396, henholdsvis lønnstyveri og grovt lønnstyveri.

Bestemmelsene er relativt nye, og er et resultat av det som tidligere har vært en ubalanse mellom straffebestemmelser overfor arbeidsgiver og arbeidstakere. Det finnes mange eksempler på at arbeidstakere har blitt straffet for tyveri av arbeidsgivers varer eller utstyr, men det har historisk sett vært få eksempler på at arbeidsgivere har blitt straffet for ikke å betale ut korrekt lønn.

Vilkårene for å straffes for lønnstyveri er først og fremst at arbeidsgiveren må ha hatt til hensikt («forsett») å berike seg selv eller andre, på bekostning av arbeidstakeren. Manglende utbetaling av lønn i seg selv er følgelig ikke tilstrekkelig. I tillegg til dette må den mangelfulle lønnsutbetalingen være «utilbørlig».

Et eksempel på hvordan bestemmelsen skal forstås finner man i dom fra Oslo tingrett, TOSL-2023-94374. Her uttalte retten blant annet:

«Det å la ansatte være på jobb, for deretter å ikke utbetale riktig lønn som følge av selskapets dårlige økonomiske forfatning må som den klare hovedregel anses utilbørlig.»

[…]

«Slik tiltalte forklarte seg så var det et bevisst valg for å forsøke å få selskapet gjennom den vanskelige tiden. Gjennom å betale for lite lønn så sparte han selskapet for penger, og i og med at det var et enkeltpersonforetak betyr det at han i realiteten også sparte penger for seg selv. At han var i en fortvilet situasjon kan ikke endre dette.»

I denne saken ble arbeidsgiveren dømt til 30 dagers betinget fengsel.

Lønnstyveri antas å være særlig utbredt innenfor bransjer hvor det foreligger minstelønn, og særlig overfor utenlandske arbeidstakere. Arbeidstilsynet har på sine nettsider en oversikt over hvilke bransjer som har minstelønn her.

Dersom du ikke har mottatt korrekt lønn fra din arbeidsgiver, og ønsker å få hjelp til å inndrive dette, alternativt om du også ønsker å anmelde din arbeidsgiver for lønnstyveri, kan våre advokater hjelpe deg med dette. Fyll i så fall ut vårt kontaktskjema, eller ta direkte kontakt med oss gjennom epost eller telefon. Det er kostnadsfritt frem til det inngås avtale om bistand fra vår side.

Fyll ut skjema og vi tar kontakt: