Kjøpt bolig med skjeggkre?

Skjeggkre er et skadedyr flere og flere i Norge har stiftet bekjentskap med de siste årene. Skuffelsen er gjerne svært stor når man akkurat har kjøpt bolig, og så oppdager at det er skjeggkre i den. Spørsmålet er om og i hvor stor grad skjeggkre er et forhold man kan reklamere for, når man har kjøpt bolig. Sagt med andre ord om man kan heve kjøpet eller kreve prisavslag.

Skjeggkre er i utgangspunktet ikke farlig. Det gjør svært liten skade på boligen, biter ikke, suger ikke blod og skal ikke være bærer av sykdommer. Problemet med skjeggkre er mer på det psykiske plan. Dette fordi dyrene rett og slett oppfattes svært ekle. De har lange antenner foran og bak, de er hårete, og de piler rundt på gulv og vegger. Det blir fort svært mange av dem, og det oppleves som en stor belastning å ha dem i huset. Man kan oppleve at andre er reserverte med å komme på besøk, fordi de er redd for å få med seg skjeggkre til sine boliger, og man kan oppleve at andre kan være skeptiske til å motta besøk fra de som har skjeggkre. Det å ha skjeggkre i sin bolig er således noe man kan oppleve som stigmatiserende. Derfor er det ikke så mange som er åpne om at de har det.

Den aller største utfordringen med skjeggkre er at de er så og si umulig å bli kvitt. De tåler svært lange perioder uten mat, kan gjemme seg i tak, gulv og vegger, og er mest fremme om natten. Det finnes per skrivende stund ikke noen fullgod metode for bekjemping. Bekjemping av skjeggkre vil som regel være en kombinasjon av mange forskjellige tiltak. Særlig vil limfeller og høy hyppighet av støvsuging være de tiltak som gjør størst forskjell. Skjeggkre tåler høy temperatur og vil også overleve minusgrader. Bekjemping ved bistand fra skadedyrfirma er forøvrig svært kostbart.

I Norge har det de siste årene kommet flere og flere saker om skjeggkre i domstolene, hvor huskjøpere krever både heving og prisavslag. Ettersom flere av disse sakene fortsatt verserer i domstolene er det ikke så lett å se noen helt klar tendens i forhold til resultat per i dag. Men i flere av sakene har det vært tale om relativt store prisavslag (flere hundre tusen kroner), både ved dom og ved forlik. Ofte er dette langvarige forhandlinger og rettslige kamper, hvor forsikringsselskap bistår på en eller begge sider. I mellomtiden må boligkjøperne akseptere å bli boende i sine boliger, til det er kommet en dom eller partene kommer til en løsning. Denne perioden er ofte svært belastende for boligkjøperne.

Vårt advokatkontor har inngående erfaring med skjeggkre, både det praktiske i forhold til å håndtere et skjeggkreproblem, og det å være i rettslig tvist grunnet skjeggkre. Vi har også gode relasjoner til skadedyrsbekjempere, håndverkere og andre som kan bistå ved bekjemping av skjeggkre. I tillegg til dette har vi flere års erfaring med boligsaker i retten, også i forhold til skjeggkre. Vi tør følgelig påstå at vi vil kunne gi eventuelle boligkjøpere, som har oppdaget skjeggkre i sin bolig, en totalbistand i forhold til problemet.

Dersom du har spørsmål vedrørende tema, eller helt konkret ønsker hjelp til å håndtere en situasjon hvor du har kjøpt bolig med skjeggkre, er det bare å ta kontakt med advokat Kristian Sæbø, enten per Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.eller per telefon 92643275.

 

Skrevet av,
advokat Kristian Sæbø

  • Dato skrevet

Fyll ut skjema og vi tar kontakt:

Adresse:
Asker Advokatkontor AS
Strøket 9
1383 ASKER

E-post:
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Kopirett © Asker Advokatkontor AS